Event-Cover-Младежка-академия-Вариант-2.jpg

Фондация "Св. св. Константин и Елена" обявява старт на инициативата „Младежка кулинарна академия в курорта Св. св. Константин и Елена“.

Инициативата има за цел да подпомогне млади хора, на възраст от 15 до 29 години, насочили се към кулинарната професия, да придобият знания, умения и практически опит в реална работна среда, да се учат от изявени и вече утвърдени шефове-готвачи и професионалисти, които са работили в едни от най-популярните ресторанти и хотелски вериги в Европа и България.

Целевите групи на проекта са млади хора на възраст от 15 до 29 години, които имат интерес кариерното им развитие да продължи в сферата на кулинарното изкуство:

  • ученици от общообразователни училища във Варна, които след завършването на средното си образование, искат да насочат професионалната си реализация в сферата на кулинарните изкуства;
  • ученици от професионални гимназии във Варна;
  • студенти от колежи и университети на територията на Варна;
  • млади хора от 15 до 29 години, които искат да се развиват уменията си в кухнята и да работят в тази сфера, в т.ч. млади предприемачи, които искат да развият подобен бизнес;
  • младежи и девойки в неравностойно положение с интерес към кулинарната професия, от центровете за настаняване от семеен тип „Изгрев“ и „Другарче“ във Варна – институции, които традиционно са включени във всички проекти и инициативи на Фондация „Св. св. Константин и Елена“.

В рамките на проекта е планирана реализацията на общо 8 обучителни и теоретични модули по различни теми. В практическата част за по-голяма ефективност участниците ще бъдат разпределени в 3 групи по 15 души.

8-те модула ще се реализират този Октомври в Професионална гимназия по туризъм "Професор д-р Асен Златаров". След приключване на програмата, всеки участник ще получи сертификат за преминато обучение при шефовете Станислав Петков – главен готвач на ресторант „Monty“ и Светослав Петров – главен готвач на ресторант „Kampai“. Най-изявените участници могат да бъдат поканени на работа.

ДЕЙНОСТ 1 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – „Професията готвач“

Дата на провеждане: 02.10.2023 г.

Очаквани резултати: Този модул ще се води от професионални готвачи в ресторанти в курорта Св. св. Константин и Елена и ще запознае участниците с професията „Готвач“, с необходимите умения, основни задължения, професионална квалификация, нормативна уредба, санитаро-хигиенни изисквания и др. Ще се реализира в реална работна среда.

ДЕЙНОСТ 2 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – „Технологии и оборудване в кухнята“

Дата на провеждане: 03.10.2023 г.

Очаквани резултати: Този модул ще се води от професионални готвачи в ресторанти в курорта Св. св. Константин и Елена и ще запознае участниците с оборудване в професионалните кухни, различни техники за студена и термична обработка на храните и др. Ще се реализира в реална работна среда.

ДЕЙНОСТ 3 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – „Основни характеристики на средиземноморската кухня“

Дата на провеждане: 04.10.2023 г.

Очаквани резултати: Този модул ще се води от професионални готвачи в ресторанти в курорта Св. св. Константин и Елена и ще запознае участниците по темата за средиземноморските кулинарни специалитети, автентични рецепти, които се използват за приготвянето на различни видове риба, морски дарове и др, характерни подправки, подходящи вина, комбинация от вкусове, сосове, дресинги и др. Ще се реализира в реална работна среда. Участниците ще научат и повече информация от първа ръка и как се правят авторски рецепти.

ДЕЙНОСТ 4 - МОДУЛ ТЕОРЕТИЧНО ОБУЧЕНИЕ – „Тайните на азиатската кухня“

Дата на провеждане: 04.10.2023 г.

Очаквани резултати: Този модул ще се води от шеф Светослав Петров – главен готвач на ресторант „Kampai“ в Аквахаус Хотел & СПА. Ще запознае участниците с историята на паназиатската кухня, която става все по-популярна в Европа, със съвкупността от техники, азиатски продукти и подправки. Пан азиатската кухня е близо до философията на шеф Петров – да готви без отпадъци, да влага всяка част от продуктите, да експериментира с нови техники и автентични рецепти.

ДЕЙНОСТ 5 - МОДУЛ ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ - Workshop „Как се прави суши“

Дата на провеждане: 09.10.2023 г.

Очаквани резултати: Този модул ще се води от шеф Светослав Петров – главен готвач на ресторант „Kampai“ в Аквахаус Хотел & СПА. Участниците ще придобият практически опит с основни техники за приготвяне на суши, съчетание и комбинации със сосове, подправки, подредба, презентация на блюдата.

ДЕЙНОСТ 6 - МОДУЛ ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ – Workshop „Как се прави лазаня и канелони“

Дата на провеждане: 10.10.2023 г.

Очаквани резултати: Уъркшопът ще се води от шеф Станислав Петков - главен готвач в ресторант Монти. Участниците ще се запознаят с техники и рецепти за приготвянето на домашна паста, кори за лазаня, канелони. Ще могат да пробват сами да замесят тесто, да нарежат пастата.

ДЕЙНОСТ 7 - МОДУЛ ПРАКТИЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ – Workshop „Бъди помощник в кухнята“

Дата на провеждане: 10.10.2023 г.

Очаквани резултати: Този модул ще даде възможност на участниците във финалната част на проекта да бъдат помощници в кухнята по време на активния туристически сезон. Отлична възможност да участват пряко в подготовката на закуската, обяда и вечерята на гостите на хотела и да научат повече за екипната работа, за работата под напрежение, за изпълнението на сроковете, за координацията между различните звена, за поемането на преки отговорности в изпълнението на конкретни задачи.

ДЕЙНОСТ 8 - МОДУЛ „СЪСТЕЗАНИЕ“ – „Кой ще бъде най-бърз“ с награди за най-добре представилите се участници

Дата на провеждане: 11.10.2023

Очаквани резултати: Състезанията ще бъдат заключителната част на проекта. Най-добре представилите се участници ще получат награди, а за всички ще има сертификати за преминатото обучение по съответните модули.

За повече информация и записвания:

+359 885 800 256

foundation@stconstantine.bg

Формуляр за кандидатстване

*участва се във всички модули