3a539d61a1f13307144846b49954c0325a124ba0.jpg

11 Сеп 2023 - 20 Сеп 2023

VI пленер "Докосване до природата" 2023 – конкурс по живопис

Най-старият български морски курорт „Св. св. Константин и Елена“ посреща участниците в VI пленер "Докосване до природата" 2023 – конкурс по живопис. Културното събитие ще се проведе в периода 11.09 - 20.09.2023 г. в гр. Варна, к. к. „Св. св. Константин и Елена”.

VI пленер "Докосване до природата" 2023 събира талантливи художници от цяла България, които ще творят на открито, рисувайки с акрилни и маслени бои в реална среда и изразявайки художествената емоция в нея, черпейки идеи и вдъхновение директно от природата. Пленерът е с определена тематична насоченост, която има за цел да покаже чрез изкуството и чрез различните творчески интерпретации на авторите връзката между морето, земята и хората.

Целта на Пленера е да се превърне в място за срещи, експерименти и творческа среда за автори от различни поколения, да предложи на гостите на курорта от страната и чужбина естетическа наслада чрез изящни изкуства, да се утвърди като локация, която допринася за развитие на културния туризъм във Варненския регион и да създава нови публики.

Организаторите от Фондация „Св .Св. Константин и Елена“ създадоха подходящи условия за участниците, като осигуряват настаняване, работна площадка, материали и необходимата подкрепа. По време на VI пленер "Докосване до природата" като съпътстващо събитие ще се осъществи практическо обучение за техниките в живописта с ученици от Националното училище по изкуствата "Добри Христов“, гр. Варна.

20230911_111419.jpg

20230911_110832.jpg

Завършените творби, създадени по време на пленера, ще бъдат изложени в к. к. Св. св. Константин и Елена от 21 септември до 25 септември и в галерия Графит, гр. Варна от 27 септември до 07 октомври.

Най – старият български морски курорт тази година чества 115 години от основаването си и по време на изложбата на творбите от пленера ще бъде представена и фотоизложба "Св. св. Константин и Елена през годините – история и жизнено настояще". Културното събитие се организира от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд „Култура“ и „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД.

По време на VI пленер „Докосване до природата“ като съпътстващо събитие ще се осъществи практическо обучение за техниките в живописта с ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, гр. Варна, с ръководител Георги Кенаров, които уважиха и откриването.

Специален гост-лектор е и Светлин Ненов - варненски автор, известен с морските си сюжети, който изнесе лекция на учениците от НУИ за похватите в живописта и даде ценни насоки за тяхното бъдещо професионално развитие.