Изкуството за деца в нужда!

Пленер - конкурс по скулптура

I-ви пленер-конкурс по скулптура от камък „Докосване до природата“ ще се проведе от 4 до 21 май в к.к. Св. Св. Константин и Елена. Организатор на културното събитие е Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с подкрепата на Община Варна. Участниците в скулптурния симпозиум ще бъдат определени след конкурс. Приемът на документи започва от 09 април и ще приключи на 26 април. Кандидатите е необходимо да представят скулптурни проекти, които интерпретират темата за връзката между морето, земята, природата и хората. Одобрените автори ще реализират своите творби от русенски камък.

Мисията на арт събитието е да открои многообразието от стилове и тенденции в съвременната скулптура, да покаже нови идеи в развитието на жанра, да представи пред българската публика и гостите от чужбина талантливи млади скулптори, а също и вече утвърдени имена в този вид изящни изкуства. Новите скулптури ще обогатят естетически парковата среда на курорта Св. Св. Константин и Елена и ще продължат една над 100-годишна традиция – обогатяването на зеленото пространство в комплекса не само с нови дървета и растителност, но и със съвременни произведения на изкуството за паркова среда.

Пленерът предвижда и съпътстваща програма, в която са включени изложба на ученически и студентски скулптурни макети, скици или рисунки, както и  уъркшоп по скулптура от еко материали. Идеята на организаторите е чрез допълнителните инициативи да предложат на най-младите творци (ученици и студенти)  неформално обучение по скулптура, което да се осъществи извън учебните заведения и творческите ателиета. Учениците ще имат възможност да установят преки контакти с участниците в пленера, да черпят от техния опит, да бъдат наблюдатели на целия творческия процес, необходим за превръщането на камъка в произведение на изкуството.

Като доброволци в пленера ще участват младежи и девойки от домовете за деца лишени от родителска грижа „Другарче“ и „Княгиня Надежда“. Те ще имат възможност да излязат извън обичайната си ежедневна среда, да общуват с хора от творческите среди, да се включат  в организационния процес на събитията. Ще могат също да получат повече знания и умения с артистична насоченост, а също и да развият своята сръчност, въображение и творчески заложби.

Пленерът ще завърши с обща изложба на готовите скулптурни произведения, която ще съвпадне с откриването на туристическия сезон в к.к. Св. Св. Константин и Елена на 21 май. 

Подробна информация за регламента на пленера, реда и условията за участие в конкурса, както и заявленията за кандидатстване можете да намерите тук: 

Регламент на пленер по скулптура

Заявление за кандидатстване

Декларация